Kısaca hangi balık hangi mevsimde yenir ne zaman tam zamanıdır merak edenlere her eve lazım bir tablo:)
Bu Blogda Ara
Pazarın sabahının köründe hangi şeytan insanı niçin dürter bilmiyorum.Ama bu sabah kahvaltıda bizimkilere acaip bir süpriz vardı.Fotoromanı ve tarifi aşağıda.
Malzemeler :
1 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı un
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı :
Bir karıştırma kabında yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı güzelce karıştırın. Diğer taraftada una tuz ve karbonatı ilave edin.Ben tam buğday unu kullandım ve gayet lezzetli oldu. Unu yavaş yavaş sıvı karışıma ekleyip bir taraftan yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Üzerini temiz bir bezle örtün 15 dakika kadar bekletin. Unlanmış tezgahta hamuru açın. Dikdörtgen şeklinde istediğiniz büyüklükte parçalara kesin.Diktörtgenlere ortadan çizikler atın keçi ayağı adını bradan alıyor.Sonra da kızgın yağda kızartın.
Afiyet olsun
Bir yapmaya kalmadığım bu kalmıştı onu da deneyeyim dedim. İyi bir pandispanya iyi bir pastanın temelidir.Bu yüzden iyi bir pandispanya tarifi bulmak şarttı. Internette uzun aramalar sonucu ideal tarifini buldum.
Malzemeler:
· 4 adet yumurta
· 4 türk kahvesi fincanı toz ÅŸeker
· 4 türk kahvesi fincanı un
· 2 yemek kaşığı sıvı yaÄŸ
· 3 yemek kaşığı kaynar su
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
Yapılışı:
Önce önünüze iki tane çırpma kasesi alın.
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Diğer kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın , şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Kuru malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
* Notlar *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.
Ben pandispanyayı bu sefer yarım ölçüyle hazırlayıp küçük bir pasta yaptım.Katları çikolatalı süt ve rom aroması ile ıslattım. Kremayı gıda boyası ile sarıya boyadım. Galatasaraylı olan sevgili arkadaşıma boş bir süpriz oldu.
Anladımki bu pasta işi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış:)
Malzemeler:
· 4 adet yumurta
· 4 türk kahvesi fincanı toz ÅŸeker
· 4 türk kahvesi fincanı un
· 2 yemek kaşığı sıvı yaÄŸ
· 3 yemek kaşığı kaynar su
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
Yapılışı:
Önce önünüze iki tane çırpma kasesi alın.
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Diğer kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın , şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Kuru malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
* Notlar *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.
Ben pandispanyayı bu sefer yarım ölçüyle hazırlayıp küçük bir pasta yaptım.Katları çikolatalı süt ve rom aroması ile ıslattım. Kremayı gıda boyası ile sarıya boyadım. Galatasaraylı olan sevgili arkadaşıma boş bir süpriz oldu.
Anladımki bu pasta işi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış:)
Günlerdir kurabiye yapıyorum.
Bu ÅŸeker hamuruyla kurabiye yapma iÅŸini sevdim ben.
Ä°ÅŸte kurabiye tarifim:
200 gr tereyağ(oda sıcaklığında isterseniz yarı yarıya margarinde kullanabilirsiniz ama ben tereyağ derim)
200 gr pudra ÅŸekeri(iki kere elenmiÅŸ ince )
1 yumurta (oda sıcaklığında)
400 gr un(2 kere eleyin)
1 paket vanilya
Önce tereyağ ve şekeri karıştırıp katı bir krema haline getirin.Yumurtayı da ilave edin.Sonra da mikserin devrini en düşüğe alıp unu azar azar ilave edin.En son elinizle de toparlayın ve buzdolabına koyun..Bir güne kadar bekletebilirsiniz.Daha güzel oluyor tadı.
Daha sonra 1 cm kalınlığında açıp 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar(10-12 dk) pişirin.
Biraz soğuduktan sonra ızgara teline alın ki kıvamını bulsun.
Pişen kurabiyelerin süslenmesi için bir gün kuruması gerekli.
Ondan sonra şeker hamurunu açıp istediğiniz gibi süsleyin :)
Bu ÅŸeker hamuruyla kurabiye yapma iÅŸini sevdim ben.
Ä°ÅŸte kurabiye tarifim:
200 gr tereyağ(oda sıcaklığında isterseniz yarı yarıya margarinde kullanabilirsiniz ama ben tereyağ derim)
200 gr pudra ÅŸekeri(iki kere elenmiÅŸ ince )
1 yumurta (oda sıcaklığında)
400 gr un(2 kere eleyin)
1 paket vanilya
Önce tereyağ ve şekeri karıştırıp katı bir krema haline getirin.Yumurtayı da ilave edin.Sonra da mikserin devrini en düşüğe alıp unu azar azar ilave edin.En son elinizle de toparlayın ve buzdolabına koyun..Bir güne kadar bekletebilirsiniz.Daha güzel oluyor tadı.
Daha sonra 1 cm kalınlığında açıp 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar(10-12 dk) pişirin.
Biraz soğuduktan sonra ızgara teline alın ki kıvamını bulsun.
Pişen kurabiyelerin süslenmesi için bir gün kuruması gerekli.
Ondan sonra şeker hamurunu açıp istediğiniz gibi süsleyin :)
Günlerdir yazacağım ama elim klavyeye gitmedi bir türlü.
Yaz saati malum uyku ve uyanma saatleri karman çorman ...
Yazayım bari dedim.
Bilen bilir benim mutfakla bağlantım yemekten yanadır.Kektir börektir çörektir pek işim olmaz.Bu yüzden de şimdiye kadar bu şeker hamuru mevzusuna hiç bulaşmamıştım.Arkadaşlarımın teşviklerine son noktayı Demir Bey'in doğumgünü koydu ve ben pastacılık dünyasına adım attım sanırım.
Efendim öncelikle bu işin malzemelerini almak için bence iki seçeneğiniz var.
Birincisi internetten.Ebay üzerinden çini maçinden çok uygun fiyatlara kalıplar alabilirsiniz .(Ama çok geç geliyorlar kardeşim.Bekle bekle dert.)
İkincisi bölgenizde bu konuda ki mağazaları kullanabilirsiniz.
Ben İzmir'de bu açıdan şanslıyım sanırım.Bizim gıda çarşımız var ve burada bu konuda iyi dükkanlar.Benim özellikle favorim Barmar.Hem çeşit fazla hem fiyat uygun.Siz de buradan internet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Şeker hamuru da hazır alabileceğiniz malzemeleri arasında.Bir kiloluk paketi 8 ile 10 lira arasında değişiyor.
Ä°kinci alternatif ise evde yapmak.
Nasıl mı?
Marshmallow kullanarak.
Marshmallovları benmari usulü bir tencerede eritip pudra şekeri ve su yardımı ile şeker hamuruna çevirmek mümkün.Ben bir paket iki renkli marshmallowun beyazlarını ayırdım ,1 kaşık su yardımı ile oyun hamuru kıvamına gelene kadar yoğurdum.Sonuç oldu vallahi :)Aşağıda fotoromanına buyrun :)
Yaz saati malum uyku ve uyanma saatleri karman çorman ...
Yazayım bari dedim.
Bilen bilir benim mutfakla bağlantım yemekten yanadır.Kektir börektir çörektir pek işim olmaz.Bu yüzden de şimdiye kadar bu şeker hamuru mevzusuna hiç bulaşmamıştım.Arkadaşlarımın teşviklerine son noktayı Demir Bey'in doğumgünü koydu ve ben pastacılık dünyasına adım attım sanırım.
Efendim öncelikle bu işin malzemelerini almak için bence iki seçeneğiniz var.
Birincisi internetten.Ebay üzerinden çini maçinden çok uygun fiyatlara kalıplar alabilirsiniz .(Ama çok geç geliyorlar kardeşim.Bekle bekle dert.)
İkincisi bölgenizde bu konuda ki mağazaları kullanabilirsiniz.
Ben İzmir'de bu açıdan şanslıyım sanırım.Bizim gıda çarşımız var ve burada bu konuda iyi dükkanlar.Benim özellikle favorim Barmar.Hem çeşit fazla hem fiyat uygun.Siz de buradan internet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Şeker hamuru da hazır alabileceğiniz malzemeleri arasında.Bir kiloluk paketi 8 ile 10 lira arasında değişiyor.
Ä°kinci alternatif ise evde yapmak.
Nasıl mı?
Marshmallow kullanarak.
Marshmallovları benmari usulü bir tencerede eritip pudra şekeri ve su yardımı ile şeker hamuruna çevirmek mümkün.Ben bir paket iki renkli marshmallowun beyazlarını ayırdım ,1 kaşık su yardımı ile oyun hamuru kıvamına gelene kadar yoğurdum.Sonuç oldu vallahi :)Aşağıda fotoromanına buyrun :)
Başlangıcı evde bir kutu asla yemeyeceğim bir tür müsli olunca yulaflı kurabiye ile yapayım dedim.
Sonuç başarılı tabi ki....
25-30 adet Malzemeler:
yulaflı yapıyorsanız;
Önce fırını 175C'ye getirin. (kurabiyelerin tamamen ısınmış fırına girmeleri gerektiği için bu işlemi ilk başta yapın.)Yulafları, unu, buğday tohumlarını, karbonatı, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara alın.
Kahverengi şekeri, beyaz toz şekeri ve margarini ayaklı mikserin kabına koyun. orta hızda krema kıvamına gelene kadar -yaklaşık 5 dakika- karıştırın.
Kenarlara yayılan karışımı spatulayla ortaya toplayın. yumurtaları ve vanilyayı ekleyip iyice karışmalarını sağlayın. karışınca hızı en düşüğe getirin.
Kalan kuru karışımıda ekleyin ,karışımı tahta bir kaşıkla 1-2 kez karıştırın. elinizle karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp top yapın ve hafif bastırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (ben her tepsiye 9 adet koyup her tepsiyi ayrı ayrı pişirdim. böylece birbirlerine yapışmadılar.)
Fırında 12-14 dakika pişirin. Fırından çıkartıp kendi tepsisinde 5 dakika bekletin. (fırından çıktıklarında dokununca yayılacaklar gibi duracaktır ama sorun değil. soğuyunca sertleşiyorlar). 5 dakika sonunda fırın teline alıp tamamen soğumalarını sağlayın. (fırın teli aşamasını atlamamaya özen gösterin. yoksa çok yumuşak kalırlar.)
Afiyet olsun.
Sonuç başarılı tabi ki....
25-30 adet Malzemeler:
yulaflı yapıyorsanız;
- 3 su bardağı yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı kavrulmuş buğday tohumu (wheat germ)
- 1,5 su bardağı kuru üzüm
- yukarıdakilerin yerine 3 su bardağından biraz fazla müsli
- 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı kahverengi şeker
- 226gr margarin/tereyağı(ben birazda zeytinyağı karıştırdım,)
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya (varsa 1 tatlı kaşığı vanilya esansı)
Önce fırını 175C'ye getirin. (kurabiyelerin tamamen ısınmış fırına girmeleri gerektiği için bu işlemi ilk başta yapın.)Yulafları, unu, buğday tohumlarını, karbonatı, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara alın.
Kahverengi şekeri, beyaz toz şekeri ve margarini ayaklı mikserin kabına koyun. orta hızda krema kıvamına gelene kadar -yaklaşık 5 dakika- karıştırın.
Kenarlara yayılan karışımı spatulayla ortaya toplayın. yumurtaları ve vanilyayı ekleyip iyice karışmalarını sağlayın. karışınca hızı en düşüğe getirin.
Kalan kuru karışımıda ekleyin ,karışımı tahta bir kaşıkla 1-2 kez karıştırın. elinizle karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp top yapın ve hafif bastırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (ben her tepsiye 9 adet koyup her tepsiyi ayrı ayrı pişirdim. böylece birbirlerine yapışmadılar.)
Fırında 12-14 dakika pişirin. Fırından çıkartıp kendi tepsisinde 5 dakika bekletin. (fırından çıktıklarında dokununca yayılacaklar gibi duracaktır ama sorun değil. soğuyunca sertleşiyorlar). 5 dakika sonunda fırın teline alıp tamamen soğumalarını sağlayın. (fırın teli aşamasını atlamamaya özen gösterin. yoksa çok yumuşak kalırlar.)
Afiyet olsun.
Demir beyimizin doğumgünü münasebeti ilen hepimiz de bir telaş bir telaş...
Ve ben gıda boyasını keşfettim..
Ve ÅŸeker hamurunu...
Uzun zamandır arkadaşlarım bana kurabiye yapmamı söylüyorlardı zaten ucundan başlayalım dedim.
Ä°lk iÅŸimiz mavi bezeler.
Beze yapmak kolaydır.
1 bardak şeker,1 yumurta akı....
Katı bir kıvam alana kadar çırpın.
1 bardak pudra şekeri 2 yumurta akı da güzel oluyor.
Atış serbest...
Sonuç leziz...
Ve ben gıda boyasını keşfettim..
Ve ÅŸeker hamurunu...
Uzun zamandır arkadaşlarım bana kurabiye yapmamı söylüyorlardı zaten ucundan başlayalım dedim.
Ä°lk iÅŸimiz mavi bezeler.
Beze yapmak kolaydır.
1 bardak şeker,1 yumurta akı....
Katı bir kıvam alana kadar çırpın.
1 bardak pudra şekeri 2 yumurta akı da güzel oluyor.
Atış serbest...
Sonuç leziz...
Malum haftasonu mutfak maceralarım pek meşhur.Girdim mi çıkamadığım için.Bugün kendime çocukluğumun sevdiğim tatlarından parçalar hazırladım.Bildiğiniz şeyler olsa da ufak maikedi tüyoları belki işinize yarar:)
Pancar TurÅŸusu
Bir çok kişi kabukları ile haşlayıp ya da fırınlayıp daha sonra yağ ve sirke ile turşuyu kuruyor.Ben zeytinyağ ve biraz sarımsakla kavurdum,üzerine su ekleyerek pişirdim;en son sirkesini ekledim .İki gün sonra yemeye hazır olacaklar :)
Pancar TurÅŸusu
Bir çok kişi kabukları ile haşlayıp ya da fırınlayıp daha sonra yağ ve sirke ile turşuyu kuruyor.Ben zeytinyağ ve biraz sarımsakla kavurdum,üzerine su ekleyerek pişirdim;en son sirkesini ekledim .İki gün sonra yemeye hazır olacaklar :)
Pırasa kavurması |
Pırasaları bu kez boyuna kestim.Pişmeye yakın biraz salça ve limon suyu :) |
Ve karaşimşek.Çocukluğumdan beri bayılırım mercimek yemeğine. |
Bu kadar yemek pişir sonra kavrulmuş kıymayı ekmek arasına koy ye :) |
Muazzam yemekler paylaşsam da hipotiroidinin bana hediyesi kilolardan kurtulmak için sevgili diyetime devam ediyorum.Kendimden bu iradeyi ben de beklemezdim ama gram gramda olsa kilo vermek kendimi iyi hissettiriyor.Sonuçta bu da bir nevi savaş aslında.
Bu süreçte kendime diyet tarifler icat ediyorum.Hani diyetsiyenimin bir kilo sebzeye 2 kaşık zeytinyağ mantığının dışına çıkan.Tam buğday unundan focacia gibi:) Bu süreçte her ne kadar tam anlamıyla uygulamam mümkün olmasa da dukan tariflerini de kullanıyorum.
Mesela kahvaltı için dukan krepi yaptım.
İçinde ne var
1 bardak kadar yulaf kepeÄŸi
1 bardak kadar süt
(sonuçta krep kıvamına göre göz kararı koydum ben de sütü)
Sütte kepeği biraz şişmeye bırakın.Arkasından içine zevkinize göre 1 ya da yumurta kırın.
Fotoğraflar iştah açıcı.
Tadı da gayet güzel:)
Bu süreçte kendime diyet tarifler icat ediyorum.Hani diyetsiyenimin bir kilo sebzeye 2 kaşık zeytinyağ mantığının dışına çıkan.Tam buğday unundan focacia gibi:) Bu süreçte her ne kadar tam anlamıyla uygulamam mümkün olmasa da dukan tariflerini de kullanıyorum.
Mesela kahvaltı için dukan krepi yaptım.
İçinde ne var
1 bardak kadar yulaf kepeÄŸi
1 bardak kadar süt
(sonuçta krep kıvamına göre göz kararı koydum ben de sütü)
Sütte kepeği biraz şişmeye bırakın.Arkasından içine zevkinize göre 1 ya da yumurta kırın.
Fotoğraflar iştah açıcı.
Tadı da gayet güzel:)
Bu akşam menude tavıuk suyuna çorba,ıspanak ve bulgur pilavı var.
İki haftadır diyetteyim ve yavaş yavaş mecburen yemek yapmaya başladım.
Hep alangirli tarifler verecek deÄŸiliz ya.
Ispanak yemeÄŸi
Malzemeler
1 kg ıspanak
1 OB soÄŸan
2 kaşık zeytinyağı
Evet gerçekten malzeme bu kadar.Herşeyi çiğden çelik tencereye koyun altınıda kısın.Pişmeye yakın benim için bir avuç ince bulgur ekleyin.Afiyetle yiyin.
Not:Bu kadar kolay anlattığıma bakmayın o ıspanakları yıkamak var ya,ömre bedel.
Banu usulü bulgur pilavı
Bulgur dünyada en sevdiğim şeylerden.İçine girdiği her yemeği bayıla bayıla yerim.Pilavı içinde sürekli bir şey icat ederim.
Bu seferki tarif için malzemeler
8 adet taze soÄŸan
1 YK domates salçası
1 TK biber salçası
4 YK kadar zeytinyağı
2 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı isot
2 bardak bulgur(tercihen esmer)
1 OB soÄŸan
2 diş sarımsak
Yağınızı ısıttıktan sonra sıçan dişi doğradığınız soğanları ve küçücük doğradığınız sarımsakları atın.Solar solmaz salçanızı ilave edip biraz pişmeye bırakın.Sonra bulgurları üzerine suyunuzu(göz kararı 1 'e 2 su yeter sanırım) ilave edin bırakın bulgur suyu çeksin.Su az kalınca baharatları ekleyin ve suyunu iyice çektirin.
Sonrasında da sofra bezine sarıp 10 dk kadar dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.
İki haftadır diyetteyim ve yavaş yavaş mecburen yemek yapmaya başladım.
Hep alangirli tarifler verecek deÄŸiliz ya.
Ispanak yemeÄŸi
Malzemeler
1 kg ıspanak
1 OB soÄŸan
2 kaşık zeytinyağı
Evet gerçekten malzeme bu kadar.Herşeyi çiğden çelik tencereye koyun altınıda kısın.Pişmeye yakın benim için bir avuç ince bulgur ekleyin.Afiyetle yiyin.
Not:Bu kadar kolay anlattığıma bakmayın o ıspanakları yıkamak var ya,ömre bedel.
Banu usulü bulgur pilavı
Bulgur dünyada en sevdiğim şeylerden.İçine girdiği her yemeği bayıla bayıla yerim.Pilavı içinde sürekli bir şey icat ederim.
Bu seferki tarif için malzemeler
8 adet taze soÄŸan
1 YK domates salçası
1 TK biber salçası
4 YK kadar zeytinyağı
2 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı isot
2 bardak bulgur(tercihen esmer)
1 OB soÄŸan
2 diş sarımsak
Yağınızı ısıttıktan sonra sıçan dişi doğradığınız soğanları ve küçücük doğradığınız sarımsakları atın.Solar solmaz salçanızı ilave edip biraz pişmeye bırakın.Sonra bulgurları üzerine suyunuzu(göz kararı 1 'e 2 su yeter sanırım) ilave edin bırakın bulgur suyu çeksin.Su az kalınca baharatları ekleyin ve suyunu iyice çektirin.
Sonrasında da sofra bezine sarıp 10 dk kadar dinlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.
Bugünlerde diyet derdine ne yiyeceğim sıkıntısını daha fazla yaşamaya başladım. Klasik sebze yemeklerine yeni yorumlar getirmeye başladım. Bunlardan biri de mücver. Klasik tarife bir kaç küçük dokunuş :)
Malzemeler:
4 adet kabak (rendelenmiş ve suları sıkılmış)
2 adet yumurta
1 avuç dereotu
3 dolu dolu YK ricotta peyniri (lor peyniri de olur)
1.5 tatlı kaşığı kuru nane
1 tutam karabiber
1 su bardağı un(tam buğday unu 1/4'ü yulaf kepeği)
1.5 tatlı kaşığı tuz
5-6 taze soÄŸan
1 çay kaşığı kabartma tozu
Hepsini derince bir kapta iyice karıştırın ve yağsız tavada çok az yağ ekleyerek kızartın. Afiyet olsun
Malzemeler:
4 adet kabak (rendelenmiş ve suları sıkılmış)
2 adet yumurta
1 avuç dereotu
3 dolu dolu YK ricotta peyniri (lor peyniri de olur)
1.5 tatlı kaşığı kuru nane
1 tutam karabiber
1 su bardağı un(tam buğday unu 1/4'ü yulaf kepeği)
1.5 tatlı kaşığı tuz
5-6 taze soÄŸan
1 çay kaşığı kabartma tozu
Hepsini derince bir kapta iyice karıştırın ve yağsız tavada çok az yağ ekleyerek kızartın. Afiyet olsun
Vallahi suçum yok bunu kafama sokan kitchenette oldu.
Yemek öncesi getirdikleri o üzerinde karemelize soğanlar olan ekmeğe uzun zamandır hayranım. Ama bir türlü tarifini sormak kısmet olmadı.Dedim ki sor bakalım google amcaya o birşeyler bilir elbet.
Doğru tahmin etmişim "ask the google " deyince bunu tek merak edenin ben olmadığım ortaya çıktı.Genel kanı klasik bir focacia olduğundan yana.Yani bizim deyimimizle akdeniz ekmeği.Focacia'nın normal ekmeklere farkı hamurunda bolca zeytinyağı olmasıdır,hatta mümkünse zeytinyağı içinde pişer. Geçenlerde bir programında Batuhan Piatti'nin yaptığını görmüştüm ,ekmek tavasına nerdeyse bir bardak yağ boşaltmıştı.
Efendim beni tanıyan herkesin bildiği üzere birşeyi kafaya takmam onu yapmam için yeterlidir ve ben giriştim karemelize soğanlı , kuru domates ve zeytinli focacia yapımına hadi kolay gelsin.
Malzemeler
500 gr un
8 adet kuru domates
2 kaşık zeytinyağı
Bir kase doğranmış zeytin(ben bol zeytinli istedim tamamen size kalmış kasenin büyüklüğü)
30 gr yaÅŸ maya
1 kaşık tuz(ben içine tuzu çok az koydum üstüne deniz tuzu serptim farklı oluyor)
2 dal taze kekik
2 dal biberiye
1 OB kırmızı soğan
Gelelim yapılışına
İlk önce içine koyacağınız malzemeyi hazırlamanızı öneririm.
Kırmızı soğanları piyazlık zorlayıp az yağda karamelize edin.(ben yarım kaşık yağ kullanıp döküm tavada karamelize ettim,karıştırarak, böylece yanmıyorlar.)
Kurutulmuş domatesleri ılık suda bir süre beklettikten sonra küçük parçalar halinde doğrayın.(O suyu dökmeyin hamuru yoğururken kullanacaksınız.)
Zeytinleri çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar halinde doğrayın.
(Bu ikisini rondodan da geçirebilirsiniz o zaman değişik bir tat vermiş olur ama ekmeğin içine karışırlar)
Biberiye ve kekikleri saplarında sıyırıp kıyın.
Orta boy kek tavasını (kelepçeli olanlarla yaptım ben o da gayet iyi oluyor) bol zeytinyağıyla yağlayın,onu kenara alın .
Åžimdi geldik hamura .
Unu derince bir yoğurma kabına alın.Ortasına ılık suyla erittiğiniz mayanızı ve 2 kaşık zeytinyağınızı ekleyin ve yoğurmaya başlayın.Domateslerin suyu ile biraz cıvık bir hamur elde edin.Bu arada tuzunuzu da ilave edin.Doğradığınız domates,zeytin,baharatlar ve soğanınızı ilave ettikten sonra iyice karışıana kadar yoğurun.
Hamurunuzu pişirme tavanıza yayıp üstünü örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
30-40 dk sonra hamurun 2 katına çıktığını göreceksiniz.
Bu arada fırınınızı 180 derecede ısıtın.Fırına koyduğunuz ekmeğinizin 40-50 dk sonra nar gibi kızardığını göreceksiniz.
Pişen ekmeğinizi fırından çıkarıp üstünü zeytinyağıyla yağlayın.
Elinizi yakmayacak kıvama gelir gelmezde kabından çıkarıp bir tel ızgara üzerine alın ki yumuşamasın.
Kahvaltı da ya da akşam yemeğinde ,tercih sizin .Afiyet olsun.
Yemek öncesi getirdikleri o üzerinde karemelize soğanlar olan ekmeğe uzun zamandır hayranım. Ama bir türlü tarifini sormak kısmet olmadı.Dedim ki sor bakalım google amcaya o birşeyler bilir elbet.
Doğru tahmin etmişim "ask the google " deyince bunu tek merak edenin ben olmadığım ortaya çıktı.Genel kanı klasik bir focacia olduğundan yana.Yani bizim deyimimizle akdeniz ekmeği.Focacia'nın normal ekmeklere farkı hamurunda bolca zeytinyağı olmasıdır,hatta mümkünse zeytinyağı içinde pişer. Geçenlerde bir programında Batuhan Piatti'nin yaptığını görmüştüm ,ekmek tavasına nerdeyse bir bardak yağ boşaltmıştı.
Efendim beni tanıyan herkesin bildiği üzere birşeyi kafaya takmam onu yapmam için yeterlidir ve ben giriştim karemelize soğanlı , kuru domates ve zeytinli focacia yapımına hadi kolay gelsin.
Malzemeler
500 gr un
8 adet kuru domates
2 kaşık zeytinyağı
Bir kase doğranmış zeytin(ben bol zeytinli istedim tamamen size kalmış kasenin büyüklüğü)
30 gr yaÅŸ maya
1 kaşık tuz(ben içine tuzu çok az koydum üstüne deniz tuzu serptim farklı oluyor)
2 dal taze kekik
2 dal biberiye
1 OB kırmızı soğan
Gelelim yapılışına
İlk önce içine koyacağınız malzemeyi hazırlamanızı öneririm.
Kırmızı soğanları piyazlık zorlayıp az yağda karamelize edin.(ben yarım kaşık yağ kullanıp döküm tavada karamelize ettim,karıştırarak, böylece yanmıyorlar.)
Kurutulmuş domatesleri ılık suda bir süre beklettikten sonra küçük parçalar halinde doğrayın.(O suyu dökmeyin hamuru yoğururken kullanacaksınız.)
Zeytinleri çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalar halinde doğrayın.
(Bu ikisini rondodan da geçirebilirsiniz o zaman değişik bir tat vermiş olur ama ekmeğin içine karışırlar)
Biberiye ve kekikleri saplarında sıyırıp kıyın.
Orta boy kek tavasını (kelepçeli olanlarla yaptım ben o da gayet iyi oluyor) bol zeytinyağıyla yağlayın,onu kenara alın .
Åžimdi geldik hamura .
Unu derince bir yoğurma kabına alın.Ortasına ılık suyla erittiğiniz mayanızı ve 2 kaşık zeytinyağınızı ekleyin ve yoğurmaya başlayın.Domateslerin suyu ile biraz cıvık bir hamur elde edin.Bu arada tuzunuzu da ilave edin.Doğradığınız domates,zeytin,baharatlar ve soğanınızı ilave ettikten sonra iyice karışıana kadar yoğurun.
Hamurunuzu pişirme tavanıza yayıp üstünü örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
30-40 dk sonra hamurun 2 katına çıktığını göreceksiniz.
Bu arada fırınınızı 180 derecede ısıtın.Fırına koyduğunuz ekmeğinizin 40-50 dk sonra nar gibi kızardığını göreceksiniz.
Pişen ekmeğinizi fırından çıkarıp üstünü zeytinyağıyla yağlayın.
Elinizi yakmayacak kıvama gelir gelmezde kabından çıkarıp bir tel ızgara üzerine alın ki yumuşamasın.
Kahvaltı da ya da akşam yemeğinde ,tercih sizin .Afiyet olsun.
Şu sıralar web sitemle fazla ilgilenemiyorum.Dedim ki blog işi daha kolay eh bu nasılsa maikedinin günlüğü,yemek tarifleri de blogta devam edebilir.
Malum bayram dönemi annemin mutfaktan çıkmamak için bahanelerinden biri.Herkes bayramda tatlı yapar annem açık büfe hazırlar:) Neyse ki bu yıl havanın çok sıcak olması nedeniyle kendisini engelleyebildik.
Bir kaç çeşitle atlatabildik bayramı..
Neyse gelelim ana konumuza.Sirkeli patlıcan yine bir macır yemeği.
Bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın.(Zeytinyağı ve yağdan sakınmayın)Patlıcanları parmak büyüklüğünde ince uzun doğrayın.Kırmızı ve yeşil biberleri de fotoğrafta gördüğünüz gibi kalın kalın doğrayın.Fırın tepsisine yayon ve üzerine biraz daha zeytinyağ gezdirin.(Yani kısaca biz burada fırında kızartma yapıyoruz sanırım.)
Fırını 200 derecede kızdırın.Yarım saat kadar pişirin.(Çatalı batırıp kontrol edin.)Bir midi fırın tepsisine göre ölçüleri verdiğimizi şu an belirtmek isterim.2-3 kaşık sirke ve 5-6 ezilmiş sarımsağı karıştırıyorsunuz.(Daha küçük bir tepsi için ve damak zevkinize göre ölçüleri değiştirin.)Pişmek üzere olan patlıcan ve biberlerin üzerine gezdiriyorsunuz bir 5-6 dk kadarda öyle pişiriyorsunuz.
Meze olarakta kullanbileceÄŸiniz hoÅŸ bir lezzet oluyor.
Afiyet olsun
Malum bayram dönemi annemin mutfaktan çıkmamak için bahanelerinden biri.Herkes bayramda tatlı yapar annem açık büfe hazırlar:) Neyse ki bu yıl havanın çok sıcak olması nedeniyle kendisini engelleyebildik.
Bir kaç çeşitle atlatabildik bayramı..
Neyse gelelim ana konumuza.Sirkeli patlıcan yine bir macır yemeği.
Bir fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın.(Zeytinyağı ve yağdan sakınmayın)Patlıcanları parmak büyüklüğünde ince uzun doğrayın.Kırmızı ve yeşil biberleri de fotoğrafta gördüğünüz gibi kalın kalın doğrayın.Fırın tepsisine yayon ve üzerine biraz daha zeytinyağ gezdirin.(Yani kısaca biz burada fırında kızartma yapıyoruz sanırım.)
Fırını 200 derecede kızdırın.Yarım saat kadar pişirin.(Çatalı batırıp kontrol edin.)Bir midi fırın tepsisine göre ölçüleri verdiğimizi şu an belirtmek isterim.2-3 kaşık sirke ve 5-6 ezilmiş sarımsağı karıştırıyorsunuz.(Daha küçük bir tepsi için ve damak zevkinize göre ölçüleri değiştirin.)Pişmek üzere olan patlıcan ve biberlerin üzerine gezdiriyorsunuz bir 5-6 dk kadarda öyle pişiriyorsunuz.
Meze olarakta kullanbileceÄŸiniz hoÅŸ bir lezzet oluyor.
Afiyet olsun
Ben tipik bir bulgur hastasıyım.Bulgurun girdiği içinde olduğu herşeyi severim.Mercimek köftesi de bunlardan biri.
Kullanılan Malzemeler kısaca şöyle:
1 bardak kırmızı mercimek
2 bardak ince köftelik bulgur
1 kaşık salça
1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı
1 ortaboy soÄŸan
yeÅŸillik ve baharat
1 bardak kırmızı mercimeği 3 bardak civarında su ile haşlayın.Bırakın iyice yumuşasınlar.Aynı tencerenin içine bulguru ilave edin.Ben bir yerde sıcak suda hazırda tutuyorum,suyun az gelmesine karşı.Bulgur ve mercimeği iyice yoğurup hamur haline getirin.Sonra ince ince doğranmış soğanı bir çorba kaşığı salçayla birlikte yarım bardak zeytinyağında öldürün ve bulgurla mercimeğe ilave edin.Hepsini iyice karıştırıp soğumasını bekleyin.
O soğurken siz bir yanda soğan kuyruklarını,maydonozu ve taze naneyi ince ince kıyın.Bir küçük kasede bir limonun suyu,biraz kekik,kimyon,kırmızı biberi karıştırıp köfteye ilave edin,bu şekilde yoğurduktan sonra en son yeşilliği ilave edip karıştırın.Yeşillikleri çok yoğurmayın ki çürümesinler.Mercimek köftesi bekleyince daha güzel olur bu yüzden 1-2 saat kadar bekletin.
Afiyet olsun.
Bu haftasonu suyun öteki yakasına gidelim dedim.Annem ,teyzem,kardeşim ve çocuklar bendeydiler ve ben sürekli mutfaktaydım nerdeyse.Aslında önce detaylı bir akşam yemeği için planlanmıştı kleftiko ama birde kek ,mercimek köftesi falan derken yemekte aperatiflerle birlikte yendi.
Kleftiko bir et yemeği.Tarifi Akdeniz Yemekleri kitabından aldım ama ben kendime göre uyarladım.Yemeği yapmak için ilk önce 1 kg. kuzu pirzola ya da bifteğe ihtiyacınız var.Kurban bayramında farklı şekilerde de denemeyi planlıyorum.Bir kapta 2 limonun suyu ve taze baharatları karıştırıyorsunuz(ince kıyılmış kekik,biberiye,mercanköşk kullandım ben) içine biraz karabiber ve tuzda ilave edip etleri bu sosa bulayıp dolapta 4 saat bekletiyorsunuz.Bu süre içinde etler iyice yumuşuyor.Bu dört saatin ardından pirzolaları sosun olduğu kaptan alıp iki tarafları kağıt havluyla kurulayın ama marine sosu kullanacaksınız bekleyin.Daha sonra bir tavaya az miktarda zeytinyağı koyup pirzolaların her iki yüzünüde kahverengileştirene kadar yüksek ateşte kızartın.Bir yerde 2 tane soğanı ay şeklinde ince ince doğrayın.Yayvan bir mümkünse güveç tepsisine yoksa benim gibi fırın tepsisine etleri dizin.Üzerine soğanları serpin.Sonra etleri marine ettiğiniz sosa 1/2 bardak elma sirkesi ilave edin.Ben yarım çay bardağı zeytinyağ koydum tat versin diye ama tarifte yok.Ve bu karışımı etleri kızarttığım tavaya döküp tavanın dibinde kalan et tortularıyla da karıştırdım ve fırın tepsisine böyle döktüm.Etlerin üzerine 2-3 tane defne yaprağı da yerleştirip tepsinin üstünü folyoyla iyice kapatın.Önceden ısıtılmış 170C fırında 2 saat kadar pişirin (yani unutun ).Aslında tarifin orjinalinde güveç tenceresinin üstü sadece un ve tuzla yoğrulup açılmış hamurla kapatılır ama bunu bir dahaki sefere güveç tepsisi alınca denemeyi düşünüyorum.Afiyet olsun.
Uzun zamandır herkese anlatsam da bir türlü yazmaya fırsat bulamadığım bir tarif bu.Dediğim gibi Akdeniz Mutfağı konusundaki çalışmalarım beni denizin her yakasına taşıyor.Bu tarifte ilk önce et marinadlarında kullanacağımız bir baharat karışımı tarifi vermem gerekiyor.Adı Lübnan Baharatı.İçinde 4 çay kaşığı toz tarçın,1 çay kaşığı toz karanfil,1 çay kaşığı toz kırmızı biber ve bir çay kaşığı dövülmüş kakule var.Bu tarifi benim gibi çorba kaşığı ile yapıp bir kavanoz içinde muhafaza edebilirsiniz.Gelelim pirzolamızın tarifine.Önce baharat karışımı için gereken malzemeleri yazayım:
4 dal kıyılmış taze nane
4 dal kıyılmış maydanoz
2 tutam kiÅŸniÅŸ tohumu
1/2 çay kaşığı lübnan baharatı(üstte tarifini verdiğim)
1 tutam kakule
1 çay kaşığı toz zencefil
1 tutam muskat rendesi
tuz ve karabiber
125 gr kadar tereyağını eritip içine baharatları ilave edin.Bir iki kere çevirip içine ezilmiş bir diş sarımsak ilave edin ve iki saat kadar dinlendirin.Daha sonra gerekiyorsa bu karışımı tekrar eriterek pirzolalara sürün ve pirzolaları ızgarada dışları kahverengileşene kadar pişirin.
Ben genelde bulgur pilavı ile birlikte servis yapıyorum ama tabi gerisi sizin zevkinize kalmış.Afiyet olsun.
YOUTUBE KANALIM
Hakkımda
- maikedi
- İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.
Popular Posts
-
Yıllardır alayım mı alsam mı diye düşünmekteydim ama bir türlü sıra gelmemişti Tefal Actifry almaya.Yakın arkadaşlarım iyi bilirler bir ürü...
-
Bir gün yazacağım sana Çizgisiz bir beyaz kağıda Ben seni çok sevdim Başka da bir diyeceğim yok ...
-
Başından dökülen suyun serinliği biraz kendine gelmesini sağlamıştı. Su damlalarının çıplak vücudundan süzülmesini izlerken gözleri halıda...
Devrim niteliğindeki DeFi Protokolü IPOR 22 Mart 2023'te Bitget'te listelenecek
Bitget, geleneksel finans oyuncuları için IPOR pratik çözümü ile DeFi ve TradFi arasındaki boşluğu dolduracak Victoria, Seyşeller, 20 Ma...