MERCİMEK KÖFTESİ


















Ben tipik bir bulgur hastasıyım.Bulgurun girdiği içinde olduğu herşeyi severim.Mercimek köftesi de bunlardan biri.

Kullanılan Malzemeler kısaca şöyle:

1 bardak kırmızı mercimek

2 bardak ince köftelik bulgur

1 kaşık salça

1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı

1 ortaboy soğan

yeşillik ve baharat



1 bardak kırmızı mercimeği 3 bardak civarında su ile haşlayın.Bırakın iyice yumuşasınlar.Aynı tencerenin içine bulguru ilave edin.Ben bir yerde sıcak suda hazırda tutuyorum,suyun az gelmesine karşı.Bulgur ve mercimeği iyice yoğurup hamur haline getirin.Sonra ince ince doğranmış soğanı bir çorba kaşığı salçayla birlikte yarım bardak zeytinyağında öldürün ve bulgurla mercimeğe ilave edin.Hepsini iyice karıştırıp soğumasını bekleyin.

O soğurken siz bir yanda soğan kuyruklarını,maydonozu ve taze naneyi ince ince kıyın.Bir küçük kasede bir limonun suyu,biraz kekik,kimyon,kırmızı biberi karıştırıp köfteye ilave edin,bu şekilde yoğurduktan sonra en son yeşilliği ilave edip karıştırın.Yeşillikleri çok yoğurmayın ki çürümesinler.Mercimek köftesi bekleyince daha güzel olur bu yüzden 1-2 saat kadar bekletin.

Afiyet olsun.

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate