MAİKEDİ PASTA YAPIYOR

Bir yapmaya kalmadığım bu kalmıştı onu da deneyeyim dedim. İyi bir pandispanya iyi bir pastanın temelidir.Bu yüzden iyi bir pandispanya tarifi bulmak şarttı. Internette uzun aramalar sonucu ideal tarifini buldum.

Malzemeler:

· 4 adet yumurta
· 4 türk kahvesi fincanı toz şeker
· 4 türk kahvesi fincanı un
· 2 yemek kaşığı sıvı yağ
· 3 yemek kaşığı kaynar su
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya

Yapılışı:

Önce önünüze iki tane çırpma kasesi alın.

Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.

Diğer kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın , şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.


Kuru malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)


Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. 

* Notlar *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.


Ben pandispanyayı bu sefer yarım ölçüyle hazırlayıp küçük bir pasta yaptım.Katları çikolatalı süt ve rom aroması ile ıslattım. Kremayı gıda boyası ile sarıya boyadım. Galatasaraylı olan sevgili arkadaşıma boş bir süpriz oldu.




























Anladımki bu pasta işi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış:)

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate