Bu Blogda Ara
Kısaca hangi balık hangi mevsimde yenir ne zaman tam zamanıdır merak edenlere her eve lazım bir tablo:)
Pazarın sabahının köründe hangi şeytan insanı niçin dürter bilmiyorum.Ama bu sabah kahvaltıda bizimkilere acaip bir süpriz vardı.Fotoromanı ve tarifi aşağıda.
Malzemeler :
1 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1-1.5 su bardağı un
Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı :
Bir karıştırma kabında yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı güzelce karıştırın. Diğer taraftada una tuz ve karbonatı ilave edin.Ben tam buğday unu kullandım ve gayet lezzetli oldu. Unu yavaş yavaş sıvı karışıma ekleyip bir taraftan yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Üzerini temiz bir bezle örtün 15 dakika kadar bekletin. Unlanmış tezgahta hamuru açın. Dikdörtgen şeklinde istediğiniz büyüklükte parçalara kesin.Diktörtgenlere ortadan çizikler atın keçi ayağı adını bradan alıyor.Sonra da kızgın yağda kızartın.
Afiyet olsun
Bir yapmaya kalmadığım bu kalmıştı onu da deneyeyim dedim. İyi bir pandispanya iyi bir pastanın temelidir.Bu yüzden iyi bir pandispanya tarifi bulmak şarttı. Internette uzun aramalar sonucu ideal tarifini buldum.
Malzemeler:
· 4 adet yumurta
· 4 türk kahvesi fincanı toz ÅŸeker
· 4 türk kahvesi fincanı un
· 2 yemek kaşığı sıvı yaÄŸ
· 3 yemek kaşığı kaynar su
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
Yapılışı:
Önce önünüze iki tane çırpma kasesi alın.
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Diğer kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın , şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Kuru malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
* Notlar *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.

Ben pandispanyayı bu sefer yarım ölçüyle hazırlayıp küçük bir pasta yaptım.Katları çikolatalı süt ve rom aroması ile ıslattım. Kremayı gıda boyası ile sarıya boyadım. Galatasaraylı olan sevgili arkadaşıma boş bir süpriz oldu.
Anladımki bu pasta işi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış:)
Malzemeler:
· 4 adet yumurta
· 4 türk kahvesi fincanı toz ÅŸeker
· 4 türk kahvesi fincanı un
· 2 yemek kaşığı sıvı yaÄŸ
· 3 yemek kaşığı kaynar su
· 1 paket kabartma tozu
· 1 paket vanilya
Yapılışı:
Önce önünüze iki tane çırpma kasesi alın.
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Diğer kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın , şeker eriyince yağı ve (yoğurtlu tarifi yapıyorsanız) yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Kuru malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
* Notlar *
Pandispanyanızın yumuşacık olması için, yumurta aklarını ve sarılarını ayrı ayrı çırpmanız çok önemli. yumurta aklarını mutlaka cam kasede çırpmanız gerekiyor aksi takdirde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, katılaşmıyor.
Pandispanyanıza ekleyeceğiniz sıvı malzemeleri (yoğurt, yağ, erimiş çikolata yada hazırlanmış krem şanti gibi) yumurta sarılarını şeker ile çırptıktan sonra, şeker eridiğinde ekleyin.
kuru malzemeleri ayrı bir kabın içine ve mümkünse iki kez eleyin.
kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayın ve üzerine un serpin. eğer kelepçeli bir kalıp kullanacaksanız kalıbın sadece alt kısmını yağlayın, kenarlarını yağlamayın. (pandispanyanız pişerken yan duvarlara tırmanacak ve yağlı olmadığı için tutunacaktır) piştikten sonra kenarından bir bıçak ile geçerek kalıbın kelepçesini kolaylıkla açabilirsiniz.
Pandispanyanızı, kolaylıkla katlara ayırabilmeniz ve çok daha lezzetli olması için bir gün önceden pişirin.
Klasik ve nişastalı pandispanyaları, pasta yapmadan önce ılık şekerli su veya reçelli su ile ıslatın.
Yoğurtlu pandispanya ve krem şantili pandispanyayı ıslatmanıza gerek yok, özellikle yoğurtlu pandispanyanın kendinden nemli ve sünger gibi bir yapısı oluyor.
Ben pandispanyayı bu sefer yarım ölçüyle hazırlayıp küçük bir pasta yaptım.Katları çikolatalı süt ve rom aroması ile ıslattım. Kremayı gıda boyası ile sarıya boyadım. Galatasaraylı olan sevgili arkadaşıma boş bir süpriz oldu.
Anladımki bu pasta işi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış:)
Günlerdir kurabiye yapıyorum.
Bu ÅŸeker hamuruyla kurabiye yapma iÅŸini sevdim ben.
İşte kurabiye tarifim:
200 gr tereyağ(oda sıcaklığında isterseniz yarı yarıya margarinde kullanabilirsiniz ama ben tereyağ derim)
200 gr pudra ÅŸekeri(iki kere elenmiÅŸ ince )
1 yumurta (oda sıcaklığında)
400 gr un(2 kere eleyin)
1 paket vanilya
Önce tereyağ ve şekeri karıştırıp katı bir krema haline getirin.Yumurtayı da ilave edin.Sonra da mikserin devrini en düşüğe alıp unu azar azar ilave edin.En son elinizle de toparlayın ve buzdolabına koyun..Bir güne kadar bekletebilirsiniz.Daha güzel oluyor tadı.
Daha sonra 1 cm kalınlığında açıp 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar(10-12 dk) pişirin.
Biraz soğuduktan sonra ızgara teline alın ki kıvamını bulsun.
Pişen kurabiyelerin süslenmesi için bir gün kuruması gerekli.
Ondan sonra şeker hamurunu açıp istediğiniz gibi süsleyin :)
Bu ÅŸeker hamuruyla kurabiye yapma iÅŸini sevdim ben.
İşte kurabiye tarifim:
200 gr tereyağ(oda sıcaklığında isterseniz yarı yarıya margarinde kullanabilirsiniz ama ben tereyağ derim)
200 gr pudra ÅŸekeri(iki kere elenmiÅŸ ince )
1 yumurta (oda sıcaklığında)
400 gr un(2 kere eleyin)
1 paket vanilya
Önce tereyağ ve şekeri karıştırıp katı bir krema haline getirin.Yumurtayı da ilave edin.Sonra da mikserin devrini en düşüğe alıp unu azar azar ilave edin.En son elinizle de toparlayın ve buzdolabına koyun..Bir güne kadar bekletebilirsiniz.Daha güzel oluyor tadı.
Daha sonra 1 cm kalınlığında açıp 200 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar(10-12 dk) pişirin.
Biraz soğuduktan sonra ızgara teline alın ki kıvamını bulsun.
Pişen kurabiyelerin süslenmesi için bir gün kuruması gerekli.
Ondan sonra şeker hamurunu açıp istediğiniz gibi süsleyin :)
Günlerdir yazacağım ama elim klavyeye gitmedi bir türlü.
Yaz saati malum uyku ve uyanma saatleri karman çorman ...
Yazayım bari dedim.
Bilen bilir benim mutfakla bağlantım yemekten yanadır.Kektir börektir çörektir pek işim olmaz.Bu yüzden de şimdiye kadar bu şeker hamuru mevzusuna hiç bulaşmamıştım.Arkadaşlarımın teşviklerine son noktayı Demir Bey'in doğumgünü koydu ve ben pastacılık dünyasına adım attım sanırım.
Efendim öncelikle bu işin malzemelerini almak için bence iki seçeneğiniz var.
Birincisi internetten.Ebay üzerinden çini maçinden çok uygun fiyatlara kalıplar alabilirsiniz .(Ama çok geç geliyorlar kardeşim.Bekle bekle dert.)
İkincisi bölgenizde bu konuda ki mağazaları kullanabilirsiniz.
Ben İzmir'de bu açıdan şanslıyım sanırım.Bizim gıda çarşımız var ve burada bu konuda iyi dükkanlar.Benim özellikle favorim Barmar.Hem çeşit fazla hem fiyat uygun.Siz de buradan internet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Şeker hamuru da hazır alabileceğiniz malzemeleri arasında.Bir kiloluk paketi 8 ile 10 lira arasında değişiyor.
İkinci alternatif ise evde yapmak.
Nasıl mı?
Marshmallow kullanarak.
Marshmallovları benmari usulü bir tencerede eritip pudra şekeri ve su yardımı ile şeker hamuruna çevirmek mümkün.Ben bir paket iki renkli marshmallowun beyazlarını ayırdım ,1 kaşık su yardımı ile oyun hamuru kıvamına gelene kadar yoğurdum.Sonuç oldu vallahi :)Aşağıda fotoromanına buyrun :)


Yaz saati malum uyku ve uyanma saatleri karman çorman ...
Yazayım bari dedim.
Bilen bilir benim mutfakla bağlantım yemekten yanadır.Kektir börektir çörektir pek işim olmaz.Bu yüzden de şimdiye kadar bu şeker hamuru mevzusuna hiç bulaşmamıştım.Arkadaşlarımın teşviklerine son noktayı Demir Bey'in doğumgünü koydu ve ben pastacılık dünyasına adım attım sanırım.
Efendim öncelikle bu işin malzemelerini almak için bence iki seçeneğiniz var.
Birincisi internetten.Ebay üzerinden çini maçinden çok uygun fiyatlara kalıplar alabilirsiniz .(Ama çok geç geliyorlar kardeşim.Bekle bekle dert.)
İkincisi bölgenizde bu konuda ki mağazaları kullanabilirsiniz.
Ben İzmir'de bu açıdan şanslıyım sanırım.Bizim gıda çarşımız var ve burada bu konuda iyi dükkanlar.Benim özellikle favorim Barmar.Hem çeşit fazla hem fiyat uygun.Siz de buradan internet üzerinden alışveriş yapabilirsiniz.
Şeker hamuru da hazır alabileceğiniz malzemeleri arasında.Bir kiloluk paketi 8 ile 10 lira arasında değişiyor.
İkinci alternatif ise evde yapmak.
Nasıl mı?
Marshmallow kullanarak.
Marshmallovları benmari usulü bir tencerede eritip pudra şekeri ve su yardımı ile şeker hamuruna çevirmek mümkün.Ben bir paket iki renkli marshmallowun beyazlarını ayırdım ,1 kaşık su yardımı ile oyun hamuru kıvamına gelene kadar yoğurdum.Sonuç oldu vallahi :)Aşağıda fotoromanına buyrun :)


Başlangıcı evde bir kutu asla yemeyeceğim bir tür müsli olunca yulaflı kurabiye ile yapayım dedim.
Sonuç başarılı tabi ki....
25-30 adet Malzemeler:
yulaflı yapıyorsanız;
Önce fırını 175C'ye getirin. (kurabiyelerin tamamen ısınmış fırına girmeleri gerektiği için bu işlemi ilk başta yapın.)Yulafları, unu, buğday tohumlarını, karbonatı, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara alın.
Kahverengi şekeri, beyaz toz şekeri ve margarini ayaklı mikserin kabına koyun. orta hızda krema kıvamına gelene kadar -yaklaşık 5 dakika- karıştırın.
Kenarlara yayılan karışımı spatulayla ortaya toplayın. yumurtaları ve vanilyayı ekleyip iyice karışmalarını sağlayın. karışınca hızı en düşüğe getirin.
Kalan kuru karışımıda ekleyin ,karışımı tahta bir kaşıkla 1-2 kez karıştırın. elinizle karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp top yapın ve hafif bastırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (ben her tepsiye 9 adet koyup her tepsiyi ayrı ayrı pişirdim. böylece birbirlerine yapışmadılar.)
Fırında 12-14 dakika pişirin. Fırından çıkartıp kendi tepsisinde 5 dakika bekletin. (fırından çıktıklarında dokununca yayılacaklar gibi duracaktır ama sorun değil. soğuyunca sertleşiyorlar). 5 dakika sonunda fırın teline alıp tamamen soğumalarını sağlayın. (fırın teli aşamasını atlamamaya özen gösterin. yoksa çok yumuşak kalırlar.)
Afiyet olsun.
Sonuç başarılı tabi ki....
25-30 adet Malzemeler:
yulaflı yapıyorsanız;
- 3 su bardağı yulaf ezmesi
- 1/2 su bardağı kavrulmuş buğday tohumu (wheat germ)
- 1,5 su bardağı kuru üzüm
- yukarıdakilerin yerine 3 su bardağından biraz fazla müsli
- 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı kahverengi şeker
- 226gr margarin/tereyağı(ben birazda zeytinyağı karıştırdım,)
- 2 yumurta
- 1 paket vanilya (varsa 1 tatlı kaşığı vanilya esansı)
Önce fırını 175C'ye getirin. (kurabiyelerin tamamen ısınmış fırına girmeleri gerektiği için bu işlemi ilk başta yapın.)Yulafları, unu, buğday tohumlarını, karbonatı, kabartma tozunu, tarçını ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara alın.
Kahverengi şekeri, beyaz toz şekeri ve margarini ayaklı mikserin kabına koyun. orta hızda krema kıvamına gelene kadar -yaklaşık 5 dakika- karıştırın.
Kenarlara yayılan karışımı spatulayla ortaya toplayın. yumurtaları ve vanilyayı ekleyip iyice karışmalarını sağlayın. karışınca hızı en düşüğe getirin.
Kalan kuru karışımıda ekleyin ,karışımı tahta bir kaşıkla 1-2 kez karıştırın. elinizle karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp top yapın ve hafif bastırıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (ben her tepsiye 9 adet koyup her tepsiyi ayrı ayrı pişirdim. böylece birbirlerine yapışmadılar.)
Fırında 12-14 dakika pişirin. Fırından çıkartıp kendi tepsisinde 5 dakika bekletin. (fırından çıktıklarında dokununca yayılacaklar gibi duracaktır ama sorun değil. soğuyunca sertleşiyorlar). 5 dakika sonunda fırın teline alıp tamamen soğumalarını sağlayın. (fırın teli aşamasını atlamamaya özen gösterin. yoksa çok yumuşak kalırlar.)
Afiyet olsun.
Demir beyimizin doğumgünü münasebeti ilen hepimiz de bir telaş bir telaş...
Ve ben gıda boyasını keşfettim..
Ve ÅŸeker hamurunu...
Uzun zamandır arkadaşlarım bana kurabiye yapmamı söylüyorlardı zaten ucundan başlayalım dedim.
İlk işimiz mavi bezeler.
Beze yapmak kolaydır.
1 bardak şeker,1 yumurta akı....
Katı bir kıvam alana kadar çırpın.
1 bardak pudra şekeri 2 yumurta akı da güzel oluyor.
Atış serbest...
Sonuç leziz...
Ve ben gıda boyasını keşfettim..
Ve ÅŸeker hamurunu...
Uzun zamandır arkadaşlarım bana kurabiye yapmamı söylüyorlardı zaten ucundan başlayalım dedim.
İlk işimiz mavi bezeler.
Beze yapmak kolaydır.
1 bardak şeker,1 yumurta akı....
Katı bir kıvam alana kadar çırpın.
1 bardak pudra şekeri 2 yumurta akı da güzel oluyor.
Atış serbest...
Sonuç leziz...
YOUTUBE KANALIM
Hakkımda

- maikedi
- İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.
Popular Posts
-
Yıllardır alayım mı alsam mı diye düşünmekteydim ama bir türlü sıra gelmemişti Tefal Actifry almaya.Yakın arkadaşlarım iyi bilirler bir ürü...
-
Bir gün yazacağım sana Çizgisiz bir beyaz kağıda Ben seni çok sevdim Başka da bir diyeceğim yok ...
-
Uzun zamandır bloglarımı çok ihmal ettiğimin farkındayım.Yoğun iş hayatı bahanesi ile elim klavyeye gitmiyor eve geldiğimde. Hatta yeni tele...
Kışın Cilt Bakımı: Soğuk Havaya Karşı 3 Etkili İpucu
Kış aylarında soğuk hava, rüzgar ve düşük nem oranı cildimizi kurutarak hassaslaştırabilir. Cildinizin sağlıklı ve parlak kalması için bu kı...
