Televizyon programlarının beni tanıştırdığı aÅŸcılar arasında benim favorilerim bir BBC klasiÄŸi olan Jamie Oliver,Bir Ä°ngiliz – Japon melezi ÅŸef Jun Tanaka ve ünlü Amerikalı aÅŸcı Tyler Florence.Türkiye’de de hakikaten çok iyi aÅŸcılar bunu hepimiz biliyoruz.AÅŸcılık Milli Takımı’mız büyük baÅŸarılara imza atıyor.Çok medyatik isimler olmadıkları için çoÄŸumuz Ãœmit Yüksel’i ,Gökhan Tufan’ı ve diÄŸerlerini tanımıyoruz.Gerçi Sahrap Soysal,Ãœmit Usta,Oktay Aymelek gibi hepimizin medyadan tanıdığı aÅŸcılarımız da var.
Tyler Florence’ın Home TV ekranlarında yayınlanan benimde çok ilgi gösterdiÄŸim Tyler’s Ultimate isimli programında usta aÅŸcı dünyanın çeÅŸitli ülkelerini gezerek klasik haline gelmiÅŸ yemeklerle ilgili yöresel tarifleri deniyor ve kendi tarifini yaratıyor.Bunun için ziyaret ettiÄŸi ülkeler ne yazık ki sadece dünyaca kabul görmüş mutfaklar.Mesela patlıcan yemekleriyle ilgili bölümde Ä°talya ve fransa’da geçti program.Bence ülkemiz bu konuda çok daha önemli ve lezzetli tariflere sahip.Bu yemekleri dünyaya tanıtacak olanda şüphesiz ki aÅŸcılarımız.
Bu kadar sözün ardından aslında Ä°talyan mutfağından bir tarif vermek tuhaf olacak ama hazır Tyler Florence’dan bahsedince size onun programında gördüğüm bir risotto tarifinden bahsetmek istiyorum.
Risotto bildiğiniz gibi bir pilav türü.Bizim evde pişirsek lapa diyeceğimzi pilavı adamlar dünya mutfağına kabul ettirmişler.Şaka bir yana risotto bizim pilav için tercih etmeyeceğimiz nişastası yüksek pirinçlerden yapılıyor.Bunun için arborio pirincini artık zincir marketlerde bulabilirsiniz.Birde bir yerde okumuştum bizim baldo pirinci yıkarsanız risotto için uygun oluyormuş.
Risottoda temel nokta suyunu yavaş yavaş çektirmek.Tarifimizde yemeği yapmaya başlarken bir yanada tavuk suyunu kaynaması için koymanızı öneririm.Ben tavuk suyunu dondurup derin dondurucuda saklıyorum.Sizede öneririm konsantre olanlardan daha sağlıklı.Tavuğun kemiklerini ve bir baharat torbasına koyacağınız kekik ,biberiye ve karabiberi ,bir havuç,bir iki sap kereviz ve bir küçük soğanla kaynatın.Ama bir saat kadar kaynasınki iyice özü suya geçsin.Sonra suyu süsün ve soğutun.Ben bu suyu buzdolabı poşetlerinde koyuyorum derin dondurucuya .Ya da buz kalıplarına konabilir ama o zaman tüm derin dondurucunun kokma riski var.
Neyse konuyu çok dağıttım.Küçük bir soğanı biraz zeytinyağını koyduğunuz tencerenizde pembeleştirdikten sonra küçük doğranmış yarım kabağı ( bu bal kabağına benzeyen içi turuncu renkli olan bir kabak ben migrostan bal kabağı olarak aldım.) soğanla birlikte kavuruyorsunuz.Kaynayan tavuk suyundan bir kepçe ilave edin ve kabağın iyice pişmesini bekleyin,rahatça dağılacak hale gelmeli.Tencerede bir tahta kaşık yardımıyla püre haline getirdiğiniz kabağa bir bardak pirinciniz ilave edin.( bu tarif 4 kişiye rahatca yetiyor.) Şimdi geldik suyuna.Birer kepçe ,birer kepçe suyu pirince ilave edip suyunu çektiriyorsunuz.