MERSİN USULÜ DOLMA




















Mersin,Adana Bölgesinin yemekleriyle çok yeni yeni tanışıyorum.Etli dolmaları sevmesem de rahatlıkla söyleyebilirim ki hayatımda yediğim en lezzetli dolmaydı. Arkadaşım Evren'in kayınvalidesi dolmayı yaparken ben klasik Egeli mantığımla ahkam kesiyordum: "Bizde kıymalı dolma yenmez ki?" Ama dolma pişip önüme geldiğimde parmaklarını yeme sözcüğünün anlamını kavramamı sağladı. Mutlaka deneyin derim...
Malzemeler ve hazırlanışı:
½ Demet Maydanoz
1 Soğan
4 Diş Sarımsak
4 Domates
2 Sivri Biber
Yukarıdaki tüm malzemeyi küçük küçük doğrayın. Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, 1 kaşık salça (yarım biber, yarım domates), 250 gr. kıyma, tuz, karabiber, toz kırmızı biber, 1 su bardağı pirinç yoğurun.
Hazırladığınız bu içi dolmalık biber, kuru patlıcan vb.’nin içine doldurup, üzerlerini örtecek kadar su ekleyerek pişirin… (Tencereyi ateşe koyduktan sonra sos yapımına başlayın.)
Sos: Tavaya biraz zeytinyağı koyun. 1 kaşık salçayı ezip, dövülmüş sarımsak, 2 limonun suyunu ve nane ekleyin. Bir taşım kaynatıp pişen dolmanın üstüne dökün ve dolmayı sosla bir taşım kaynatın. Sonra da afiyetle yeyin.

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate