SÜTLÜ BİBER TURŞUSU (RUMELİ)





Menemen yıldız mandıra hem peyniri hem yoğurduyla uğramadan geçmediğim yerler arasındadır.Özellikle bahar aylarını beklerim koyun yoğurdu ve lorlu peyniri için.Onlardan aldığım tarif işte böyle
Malzemeler :

1 Kg Çarliston Biber(tatlı ya da acı tercih sizin)
750 gr Sert Beyaz Koyun  Peyniri
5 Kg Koyun veya Keçi Sütü
Tuz
(Bu ölçü 6 lt civarında kavanoz doldurur.Parça parça kurmanızı tavsiye ederim.)

İyice kaynatılan süte,peynirin de tuz oranı gözönüne alınarak tuz ilave edilir.Süt bir kenarda ılınmaya bırakılır. ( Yoğurt mayalanacak sütten biraz daha ılık olmalıdır. )Biberler 3-4 cm uzunluğunda doğranır.
Doğranan biberler 1 litrelik kavanozun yarısını dolduracak kadar doldurulur.Kavanozdaki biberlerin üzerini bir iki parmak geçecek kadar kırıklı sert beyaz peynir konulur.Sütün ılıklığı önemlidir. Yoğurt için tercih edilen sıcaklıktan, biraz daha ılık süt kavanozlara ağzına kadar doldurulur.Kavanozlar sıkıca kapatılır.

Ters çevrilen kavanozlar, bir sofra bezi üzerine alınarak üzerleri sıkıca örtülür. Birkaç kat daha örtülen kavanozlar, yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakılır.Yaklaşık 2 gün bir kenarda mayalanmaya bırakılan kavanozlar, arada kontrol edilir.Yoğurt kıvamından daha sıkıca bir kıvam bağladıklarında kavanozlar buzdolabına alınırlar.10 Gün sonra yemeye hazır hale gelirler. Fakat, buzdolabında soğuklanma süreleri biraz daha uzun tutulursa lezzeti ve kıvamı daha artar.
Yıldız mandıradakiler bunları nerdeyse bir yıl bekletiyorlarmış.Ama onların soğukhava depoları olduğunu düşünmek lazım.

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate