SELANİK BAKLAVASI









Hazır bayramlardan başlamışken bayram tatlılarına da değinmek lazım.
Çocukluğumdan beri tüm bayramların iki ana tatlısı vardır bizim oralarda kalburabastı ve baklava.Selanik baklavasının diğer ev yapımı baklavalardan farkı sanırım içine konan karanfilde saklı.

Malzemeler şöyle:
1 kg tuzsuz baklava yufkası(annemler kendileri açıyor ama ben daha o kadar olamadım )
 850 gr ceviz içi
1 su bardağı tozşeker
 5-6 karanfil
375 gr tereyağı  ve 1 kahve fincanı zeytinyağ
Şurup için
1 kg tozşeker
 3 su bardağı su
1 limonun suyu
Bir su bardağı şeker, karanfil ve ceviz içini bir kapta harmanlayın. Yufkalardan birini tezgahın üzerine alıp baklavayı hazırlayacağınız tepsinin büyüklüğünde açın. Cevizli karışımın dokuzda birini serpiştirin. Kalan yufkalara da iç malzeme bitinceye kadar (toplam dokuz kat olacak şekilde) aynı işlemi uygulayın.
Yufkaların üzerini büyük baklava dilimi şeklinde kesip kızgın tereyağını azar azar üzerine dökün. Orta sıcaklıktaki fırında üzerleri kızarıncaya pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti üzerine dökün.
Şerbeti için:Bir  tencerede şeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Şurubu ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Afiyet olsun

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate