SİRKE SOSLU SOMON





Benim için en iyi rahatlama tekniğidir mutfakta olmak.Bugünlerde kendimi iyileştirmek için mutfaktan çıkmıyorum nerdeyse.İşte bu haftasonunun spesiyali Somon.
Somon yararları ve zararları konusunda ülkemizde bir türlü fikri birliğine varılamamış bir balık.Ben biraz yağlı olsada kesinlikle tadını çok seviyorum.Yağı nedeniyle ızgarası tercih edilmesi gerekn bir balık.İşte size kolay bir somon tarifi.
4 parça somon filetosunu ızgarada yüksek ateşte 4 dakika bir yüzünü 4 dakika diğer yüzünü olmak üzere pişirin.Bu süre balığın pişmesi için yeterli oluyor.(Bu arada etlerin suyunu kaybetmemesi için yüksek ateşte pişirmenizi öneririm.Ama tavayı kısık ateşte ısıtın ,bu şekilde etler yanmıyor ve içindeki suyu kaybetmiyor.)Kızarttığınız somonları bir tabağa çıkartın ve üzerini folyoyla kapatınki soğumasınlar.
Daha sonra aynı tavaya bir kaşık kadar tereyağını koyup iyice karıştırarak eritin.Böylece tavadaki balık parçalarıda lezeeti arttıracak.Tavaya 3 kaşık kadar ince kıyılmış,taze soğan ya da sarımsak ilave edin,1-2 dakika çevirdikten sonra üzerine 2 kaşık beyaz şarap sirkesi(yoksa elma sirkesi) ,1 tatlı kaşığı bal,2 kaşık hardal ve yarım çay bardağı beyaz şarap ilave edin.Bir iki dakika alkol uçana kadar kaynatın.Kenara aldığınız somonlara bu sosu dökerek bir iki dakika bekledikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate