PEYNİR YAPMAK

Ne zamandır aklımdaydı.Doğru dürüst bir süt bulabilirsem peynir yapmak istiyordum.Geçenlerde Somadan bir pet şişe dolusu süt ile eve dönünce hayalimi gerçekleştirme şansım oldu.


Efendim bu peynir denen mereti yapmak için tercihen pastörize olmayan süte ihtiyacınız var.(Yalnız şunu söylemeliyim ki bir yığın sütten avuç içi kadar peynir çıkıyor bu yüzden öyle bir litre sütle falan idare etmeye kalkmayın.)Takriben 4 lt sütten ancak yarım kilo taze peynir çıkıyor.

Gelelim nasıl yapacağınıza.Sütü büyük bir tencereyle ocağa koyuyorsunuz.Tıkırdamaya başlayınca içine yarım kilo yoğurt ekleyip karıştırıyorsunuz.Bu süreçte süt kesilmeye başlıyor.Tuz talebinize göre 2-2 çorba kaşığı tuzu ekleyin.Ben bir kaşıkta limon suyu ekledim sabırsız olduğumdan Kesilen sütte kesik parçaları ve süt iyice ayrışana kadar kaynatın.Zaten ortaya doğru topaklanıyorlar.

Peynir ve su iyice ayrıştıktan sonra bir tülbent yardımıyla süzün.Süzdüğünüz peynir iyice sıkıştırıp üzerine bir ağırlık koyarak serin bir yerde dinlenmeye bırakın.














































Bu yaptığınız bizim lor peynirinin biraz daha serti oluyor birkaç günde istediğiniz kıvama ulaşınca afiyetle yiyorsunuz.

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate