KALBURABASTI









Evet  gerçekten kalbura basıldığı için adı kalburabastı.Üzerinde ki desen bu ÅŸekilde yapılıyor.ÇocukluÄŸumun en önemli öğelerinden biri.İçine küllü su konulması bana hep enteresan gelmiÅŸtir nedense.Buyrun tarifi.
Malzemeleri
1 bardak küllü su (vallahi fırından kül isteyebilirsiniz,soba yakıyorsanız onun külü olabilir,olmadı biraz çırak yakın kenarda mangalda falan ama küllü su olmadan olmuyor bu meret)
1 bardak yoÄŸurt
2 bardak zeytinyağı
½ tatlı kaşığı karbonat(içine limon sıkın birkaç damla köpürsün)
1 yumurta
1 avuç irmik
Aldığı kadar un(Kurabiye hamuru gibi olacak çok yumuşak değil,yani kulak memesi kıvamında)
Şerbeti için:
1 kilo ÅŸeker
1 lt su
Tüm malzemeyi yoğurduktan sonra en son içine bir avuç dövülmüş ceviz dök.Karıştır.
Tatlılara köfte şekli veriyorsunuz ve benim gibi acemiyseniz sadece eleğin üzerinde yuvarlayarak şekil veriyorsunuz.(Orjinali eleğin üstündeyken ortasından bastırıp yuvarlayarak.Böylece kıvrık bir tatlı oluyor aslında.Bunu yapabilirseniz o kıvrılan yerine ceviz de yerleştirebiliyorsunuz.Bir ara uygulamalı götermeye çalışacağım.)
Tatlıyı önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Bırakın soğusun.
Bir tencerede şerbeti pişirin.Bu tatlıda tatlı soğuk şerbet kaynar olarak dökülüyor.
Afiyet olsun.

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate