ADIM ADIM İRMİK HELVASI














 


































Köyde olunca insan o günün kandil olduğunu sabah gelmeye başlayan irmik helvası,lokmalardan fark ediyor.Eh doğal olarak gelenleri boş çevirmek olmuyor biz de irmik helvası yapmaya karar veriyoruz.Daha doğrusu annem helva yapıyoruz diyor ve yapıyoruz :)
İrmik helvası bu sıcakta meşakkatli bir uğraş.Malum ocak başında vakit geçiriyorsunuz.Sonucunu benim gibi seviyorsanız eziyetine katlanıyorsunuz.Yukarıda kare kare gördüklerinizi tarif edeyim şimdi size.

Malzemeler şöyle:
2 bardak  irmik
2.5  bardak şeker
3 bardak su
 200 gr margarin
2 YK zeytinyağı
1 avuç çam fıstığı

Öncelikle mümkün olduğu kadar geniş bir kap bulun.Zeytinyağını kabın dıbınde gezdirin ve margarini koyun.(eğer tereyağla sorununuz yoksa 100 gr tereyağ da kullanabilirsiniz.O zaman zeytinyağını birazcık daha fazla koyun.)Yağ eriyince çam fıstıklarını koyup hafif kavurun.En son olarak irmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak esmerleşene kadar kavurun.
Başka bir tarafta 2 bardak şekeri 3 bardak ılık suda eritin.
İrmik kavrulunca suda eritilmiş şekeri ilave edin.
.
Üzerini yarım kapatın ve suyunu çektirin.(Arada karıştırırak)
Kapatmaya yakın ayrım bardak şekeri de üzerine ilave edin.


Bir iki dakika daha pişirdikten sonra kapatın ve bırakın soğusun.
Helvanız hazır afiyet olsun :)

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate