Bahar

“Geldi bahar ayları gevÅŸer gönül yayları” Ama konumuz bu deÄŸil …Bahar geldi…Sanırım mevsimler arasında insana hem fiziksel hem de duygusal olarak en fazla etkisi olan mevsim bahar.Google’da baharın etkileri diye arama yaparsanız ÅŸu bilgilere ulaşıyorsunuz:
Baharın gelişi insan vücudunu da yakından etkiliyor. Damarları genişleyen kalp hastaları rahatlarken, gastrit gibi mide rahatsızlıkları bulunanların bu dönemde şikayetleri artıyor. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlarından Doç.Dr. Mesut Başak, bahar mevsiminin insanlar üzerindeki etkilerini anlattı.
İnsan vücudu bahara geçiş döneminden nasıl etkileniyor?
İnsan vücudunun kendine özel bir yapısı var. Buradaki dengeler çok hassas. İç ve dış etkenler vücudun biyolojik yapısını yakından etkiliyor. Dış etkenlerden en önemlisi ise sıcaklık ve soğukluk farklılıkları.
Kış şartlarına uyum sağlayan vücut havaların ısınmasıyla ve baharın gelmesiyle birlikte yeni bir uyum sürecine giriyor. Yaza hazırlanmaya başlıyoruz. Bu dönemde vücudun şaşkınlığı da başlıyor.
Kalp ve damar hastaları bu süreci nasıl geçiriyor?
Kışın vücudu kaplayan deri ve altındaki damarlar da büzüşüyor. Böylece vücut ısı kaybetmemiş oluyor. Bu toparlanma sırasında damarlar daraldığı için de tüm kan beyin, kalp, böbrekler ve diğer organlarda yoğunlaşıyor. Havaların ısınmasıyla bu durum tersine dönüyor. Damarlar genişliyor.
Organlardaki kan miktarları organlardan azalarak damarlara gidiyor. Bu durum insanın biyolojik yapısında bir takım değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Mesela damarlar genişlediği için tansiyon düşebiliyor, bu yüzden ilkbahar damar hastalarının rahatladığı dönem olarak da biliniyor.
Organların hassasiyeti baharda kanın organlardan çekilmesinden kaynaklanıyor. Kalbin taşıdığı yük de bu dönemde azalıyor. İlkbahar döneminde kendimizi daha canlı hissetmemizin nedeni de organların kanın yarattığı ağırlıktan kurtulması.
Bahar döneminde mide rahatsızlıkları neden artıyor?
Bahar döneminde sık görülen rahatsızlıklardan biri mide hastalıkları. Yeni yetişen meyve ve sebzelerin pişirilmeden tüketilmesi ülser ve gastriti artırıyor. Kanın iyice azaldığı mide, daha fazla asit üretmeye başlıyor. Mide kanamalarını da bu dönemde daha sık görüyoruz.
Alerji ve sünizite dikkat!
Vücudun dengesini bozan, etkenlerden biri de bahar aylarında etrafa yayılan polenler ve tozlar. Bunlar alerjileri aktif hale getiriyor. Alerjik astım, göz nezlesi, burun nezlesi, hapşırmalar, sıcağa bağlı vücuttaki kızarıklıklar, kaşıntılı kızarıklıklarla sıklıkla karşılaşıyoruz.
Sinüzitin de bahar aylarında görülme sıklığı artıyor. Üşütmeye bağlı olarak üst solunum yolu enfeksiyonları, farenjit, bademcik iltihaplanmaları zatürre ve bronşite varan sonuçlar doğurabiliyor.

Evet vücudumda olan değişikliklerin herkeste olduğunu bilmek insanda biraz rahatlama yaratıyor doğrusu.Tabi bunlara bahar aylarında damarların genişlemesi nedeni ile daha sık migren atakları ile savaşmayı da muhakkak ki eklemek lazım.

Yani bu bahar şarkımızı ben her bahar aşık olurum değilde ben her bahar hasta olurum şeklinde değiştiriyoruz mecburen.Anlayacağınız bu bahar kapalıyız.Elimizdeki aşklara bakacağız :)

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate