ACEMİLER İÇİN DUKAN EXPRESS -DUKAN FOR DUMMIES 2



10 gündür Dukanın son programı olan Dukan Ekspress uyguluyorum ve totalde 2-2.5 kg kadar verdim.
Benim gibi bir tiroid hastası için iyi bir şey aslında ama bu şekilde beslendiğin her diyet kilo verdirir bence.
Diyet boyunca size en sıkıcı gelen şey yağın olmaması aslında. Yağ olmadığı için tencere yemeklerini yiyemiyorsunuz. Benim gibi sebze yemei seven bir insansanız sizi de zorlayacaktır.Ama sebzeden anladığınız garnitür ve salata ise diyet tam sizlik.
Yiyip içtiklerimi instagram sayfamda zaten paylaşıyorum ben size briaz işin detaylarından bahsedeyim.
İlk 3 gün malum ekmek yok bu sebeple sabah kahvaltılarında 2 seçeneğiniz var ya yumurta ya da yulaf kepeğinden yapacağınız krepleri yiyebiliyorsunuz.İçimde omlet ağacı çıkacağından endişem olsa da yumurtayı sadece ilk 3 gün tükettiğimden ve sevdiğimden benim için sıkıntı olmuyor .
Öğlen yemeklerinde genelde ızgara yiyorum .
Şimdi diyetin seyri geçen postta koyduğum fotoğrafta göreceğiniz gibi şöyle :
Öncelikle o 1.5 kaşık yulaf kepeği her gün yenecek 2 lt su her gün içilecek
Her aşama da enteresan ama abartmamak koşulu ile salatalık turşusu serbest .Sopğan Sarımsak baharatlar ligtht Cola ve tatlandırıcılar serbest.(İlk gördüğümde bana da tuhaf geldi ama kitabı okudukça farkettim ki aslında orada amaç nefsi köreltmek.Kardeşim diyor şeker atakları yüzünden eziyet çekiyorsanız bir diyet cola için.Nefsinizi köreltin meselesi yani galonla cola için değil)
1.GÜN Saf protein atak günü
Bu günde her türlü balık ,tavuk,hindi ,yağsız dana eti yiyebiliyorsunuz.
Ayrıca tüm yağsız süt ürünlerini istediğiniz kadar tüketebiliyorsunuz .
Yalnız yağ yok yağsız tava ya da ızgarada.
2. Gün
Diyete sebze ekleniyor .
Yağ yok olduğu çin ya haşlama ya buğulama ya ızgara yapın artık bi şeyler
Salatayı da balzamik sirke ile yemenizi tavsiye ediyorlar.Hardalla filan yapılan bir sos var ama o seyir evresi tarifi diye ben çok ciddiye almadım.Dukanın Express diyetini anlattığı kitabı Türkçeye henüz çevrilmemiş nedense .)
3. Gün
Diyete meyve ekleniyor.2 prosion ama meyve meyvedir.
4. gün
Ve yumurta kahvaltısından kurtuluş
2 dilim tam tahıllı ekmek eklenir ve kahvaltı normal bir hal alır.

5. gün
40 gr yağlı peynir yiyebilirsiniz artık.
40 gr dediğini bir kibrit kutusu kadar filan
Ama light peynir hala sınırsız
6. gün
Yemeğe kompleks diğer karbonhidrat ve nişastalar eklenir.
Kepekli pirinç ,makarna ,bulgur yenilebilir .Tabi hala yağ yok.Nişastalı gıdalar için Dukan'ın önerdiği yeme sırası esmer,tam tahıllı olmak kaydıyla Makarna,Bulgur,mercimek türleri,kuru fasulye türleri,pirinç ve patates.Bu besinlerin miktarı -ister tek başına ister karıştırarak yiyin-pişmiş olarak 220 gr.'ı geçmemeli.Beyaz pirinç yemek isteyenler ise sadece 175gr yiyebilirler. Ve 7.Gün yani Pazar
Ve 7. Gün Pazar
Tüm bunlara ödül öğünü eklenir.
Ödül yemeği kavramı gerçekten de öğün olarak algılanmalı ve 'ödül günü'ne dönüştürülmemeli. Dukan'a uygun olması zorunluluğu olmayan BAŞLANGIÇ,ANA YEMEK,TATLI VE İÇECEKTEN(örn:1 kadah şarap) OLUŞAN SERBEST BİR ÖĞÜN olarak tüketebilirsiniz.(Bu yiyecekleri 1 tabakla sınırlı tutmak 2 tabağı almamak kaydıyla)
Daha ne olsun.
Pazartesi …
Başa dönüyoruz ,
Kitabın bana öğrettiği en iyi şey aslında diyetin devamı
Doktor Dukan diyor ki diyetin asıl önemli kısmı hedef kilonuza indikten sonra başlar.VerdiğiniZ her kilo için 10 gün boyunca GÜÇLENDİRME  diyeti yapmalısınız.İstediğiniz kadar kiloyu veren vücudunuz bu durumdan aslında hiç hoşnut değildir. O eski kilosuna dönmek ister.Bu yüzden çeşitli hilelere başvurur. Yediklerinizden daha fazla kalori alır ,hareket etmemeye ve kalori harcamamaya çalışır.Diyetini bitirmiş kilosunu vermiş gariban siz bu olan biteni düşünmeden normal yeme düzeninizi devam ettirirsiniz (bakın fazla yersiniz demiyorum sadece diyet biter ve hayata dönersiniz) Ve Hızla verdiğini kiloları geri almaya başlarsınız.Bu sebeple en önemlisi diyet sonrası kilo korumadır.
Bu süreçte Perşembe günleri atak protein diyeti uygulanmalı ,bir gün yine ödül öğünü devam etmeli diğer günlerde ise cumartesi gibi beslenmeye devam etmeliyiz.
Bu dönemi 2 ‘ye ayırıp bazı eklemeler yapabiliriz.
Güçlendirmenin ilk yarısında günde 1 porsiyon, ikinci yarısında ise 2 porsiyon meyve yenebilir. 1 porsiyon meyve olarak tüketebileceğiniz besinler ve miktarlarına örnek:
Elma 100 gr (1 orta boy),Portakal 135 gr (1 orta boy),Mandalina 135 gr (2 küçük boy)
Kayısı 100 gr (3-4 adet),Vişne 80 gr (14 adet),Greyfurt 100 gr (1 orta boy),Yeni dünya 6 adet 
Kırmızı erik 50 gr (2-3 adet),Yeşil erik 100 gr  (10 adet),Çilek  100 gr (12 adet/1 çay bardağı)
Şeftali 140 gr (1 orta boy),Armut 100 gr  (1 orta boy),Ayva 100 gr (1/4 orta boy),Nar 75 gr   (1/2 orta boy),Kavun 150 gr  (1/8 orta boy kavun),Karpuz 200 gr  (1/8 orta boy karpuz)
Nişastalı gıdalar da ilk yarıda 1 PORSİYON,İkinci yarıda 2 porsiyon olarak yenebilirler.
KUZU BUDU:Yağlı olması sebebiyle ilk 2 evrede izinli olmayan kuzu eti de bu evrede haftada 2 kez yenebiliyor.(şart değil tabi ki)
2,5 ÇORBA KAŞIĞI YULAF KEPEĞİ
İlk yarıda haftada 1 kez,ikinci yarıda 2 kez ödül yemeği yiyebilirsiniz.
40 GR ÇOK YAĞLI OLMAYAN SERT PEYNİR:Bu peynir mevzusu kafaları karıştıran bir kavram.Süt ürünleri deyince biz otomatikman içine peyniri de dahil ediyoruz.Oysa ki 'dairy' olarak geçen süt ürünleri içindeki peynirler mayalanmamış lor,quark,ricotta tarzı peynirler.Atak ve seyirde yenmesi tavsiye edilenler de bunlar.Güçlendirmede ise aşırı yağlı olmamak kaydıyla diğer peynirlerden de günde 40gr kadar(kibrit kutusu kadar) yenebiliyor.Peynir hakkınız yerine eğer isterseniz kavrulmamış olmak kaydıyla fındık,badem,antep fıstığı ,ceviz,ayçekirdeği ve kabak çekirdeği tüketebilirsiniz.Miktarları yine 40gr kadar olmalı.(40gr ceviz yaklaşık 8-10 adet,fındık-badem ise 20-25 adet arası)Eğer isterseniz 20gr peynir-20gr kuruyemiş olarak da ayarlama yapmanız mümkün.peynir hakkımızı aynı zamanda 2yemek kaşığı(30gr) katkisiz,sekersiz fıstık ezmesi veya 113gr kadar avocado ile de değistirebiliyoruz.
Kısaca benim gibi yeni başlayanlar için Dukan Express
Yaz biz geliyoruz


maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate