TAVUKLU FİRİK PİLAVI




























İşte ne zamandır denemek istediğim tatlarından biri daha.
Bu kadar geç kaldığıma pişmanım o ayrı.
Benim gibi isli tatları seviyorsanız kaçırmayın derim.
Firik bir çeşit bulgur.Firik  temel prensip olarak yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirerek yapılır.Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış fakat hala yeşil olan buğday başakları oraklarla biçilir ve desteler şeklinde bağlanır.Sonra da yakılır ya da Toprakta özel olarak hazırlanmış derin bir çukura, destelerin başları çukurun ortasına, dalları çukurun dış kısmına gelecek şekilde üst üste desteler istiflenir. Bunların üzeri kuru çalı çırpı ile beslenip tutuşturulur. Altta is ve dumana maruz kalan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir. Destelerden alınan buğday başakları büyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur.
Bu iki yöntemin sonucu harika isli bir tat kalır buğdayda bence önemlisi bu.
Benim tarif basit
1 çay bardağı kadar zeytinyağda önce bir çay bardağı kadar tel şehriyeyi kavurun.Sonra içine bir su bardağı bulgur yine bir su bardağı firik ilave edin.Tavuk suyu ,et suyu koyun pişsin.Üzerine tiftiklenmiş tavukları da yerleştirip servis yapın.
Eh afiyetle de yiyin.


maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate