BİSCOTTİ (SELANİK GEVREĞİ)






Bu iki kere pişirilmiş kek ile kurabiye arası arkadaş italyanların deyimi ile Biscotti bizim deyimimizle Selanik Gevreği benim pek bir sevdiğim atıştırmalıklardandır.Geçenlerde kendisine baktım baktım ve ben bunu yaparım dedim.Tabi ki yaptım da.
Bu tip konularda her zaman ki gibi tarif kaynağım sevgili Cenk Sönmezsoy namı diğer Cafe Fernando oldu.Tarifte yaptığım tek oynama benim unun yarısını tam buğday unu olarak seçmem o kadar.Hadi buyurun tarifimize :

Malzemeler
  • 3 su bardağı un (1.5 bardak kek un ve 1.5 bardak tam buğday unu kullandım ben)
  • 1 su bardağı fındık ve badem irice kıyılmış (ama siz üzüm ,ceviz,antep fıstığı ne isterseniz kullanabilirsiniz.)
  • 1 su bardağı esmer şeker (biraz da tepesine serpmek için)
  • 3 yumurta
  • 60 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu(un kendinden kek un olduğundan yoksa 2 Tatlı kaşığı)
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket vanilya
Yapılışına gelirsek,
Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın.
Unu, kabartma tozunu ,vanilyayı ve tuzu orta boy bir kaba eleyin. Bir mutfak robotunda veya büyük bir kapta tahta kaşık yardımıyla oda sıcaklığındaki tereyağı şekerle birlikte köpük köpük olana kadar iyice çırpın. 3 yumurtayı teker teker ilave edip iyice karıştırın. Unlu karışımı ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar karıştırın. En son olarak fındıkları ekleyin ve tekrar karıştırın.

Geldik en zor kısıma Burada iki alternatif var ellerinizi iyice unlayarak bu kabın içindeki hamurun yarısını elinize alın ve 30 cm uzunluğunda ve 5 cm genişliğinde rulo haline getirin ve parşömen kağıdının üzerine koyun. Diğer yarısıyla da bu işlemi tekrarlayın ya da tepsinin ortasına uzunlamasına elinizdeki hamuru yavaş yavaş dökün ve ellerinizi ıslatarak şekil verin .
Tepsiye aralarında 5 cm aralık olacak şekilde koyun. Eğer fırın tepsiniz bu kadar büyük değilse iki tepsiye çapraz olarak da yerleştirebilirsiniz.Ruloların veya rulonun  tepesinden azıcık bastırarak düzleyin. Bir yumurtayı hafif çırpıp fırçayla bu ruloların üzerine sürün ve tepesine bolca şeker serpin.Fırında 25 dakika kadar pişirin.
Pişirme süresinin yarısında tepsiyi çevirin. Eğer iki ayrı tepside pişiriyorsanız tepsilerin yerlerini de mutlaka değiştirin yoksa altta duran rulonun altı çok pişecektir.

Rulolarınızı fırından aldıktan sonra 20-30 dakika kadar soğumasını bekleyin.

2. Aşama:
Bu sırada fırının derecesini 150 C’ye azaltın. Ardından ruloları bir bıçak yardımıyla verev olarak 2 cm genişliğinde dilimlere kesin. Tel bir fırın tepsisine dizin.Tel fırın tepsisini tekrar fırına verip 30 dakika daha pişirin.Biscottiler hazır .Afiyet olsun.
Bunlar da sürecin fotoğrafı









maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate