FESLEĞEN...PESTO...PESTO SOSLU MAKARNA






Bu haftasonu Serap'la birlikte Ilıca'daydık.Misafirlerimiz olmasına rağmen cumartesi klasiğimiz değişmedi ve sabah kahvaltısının ardından Alaçatı Pazarı'na indik.Pazarın renkleri ,hareketi görmeye değerdir.Hele bu mevsimde .Bu hengamede benim gözüme çarpanlarsa bu yazının konusunun ana maddesi olan fesleğenler(reyhanlar) oldu.Efendim fesleğen dünya mütfağında ,özellikle makarna soslarında yoğun kullanılan bir bitkidir.Hakkında biraz bilimsel bilgi vereyim (Wikipeida'dan alınmıştır.):
Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Morfolojik özellikleri
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever.
Fesleğenin yemeklerde kullanımı [değiştir]
Kurutulmuş fesleğenHem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.
 
Evet bu bilgileride verdikten sonra asıl amacımıza dönelim.Ben pazardan iki demet reyhan aldım ve kendilerini pesto sos yapımında kullandım.Pesto sosun tarifi şöyle:

60 gr .Reyhan
1 Su Bardağı rendelenmiş parmesan(parmesan yoksa eski tulum,mihaliç peniri,erzincan tulumu gibi sert ve kokulu bir peynir olabilir.)
40 gr. Çam Fıstığı
3 Fincan Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak

Reyhanları yıkayıp kuruladıktan sonra blenderın ya da robotun içine atın.Üzerine parmesan peynirini, fıstıkları, sarımsağı ve 1,5 fincan zeytinyağını ilave ederek iyice parçalayın.Özellikle otlar parçalandıktan sonra kalan zeytinyağını göz kararıyla tuzu ve bir çay kaşığı kadar karabiberi elde ederek düz bir yeşil olan kadar karıştırmaya devam edin.Bu sos makarnanın üzerine direk dökülerek yada kremayla biraz daha seyrelterek kullanılabiliyor.Hatta ekmeklerin üzerinede sürülebilir krem peynirle falan.Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış.

En sık kullanımı hepinizin bildiği gibi makarna ile.Sosu krema ya da süt ile biraz açıp her türlü makarnayla ziyafete çevirebilirsiniz.



maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate