Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever.
Kurutulmuş fesleğenHem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
60 gr .Reyhan
1 Su Bardağı rendelenmiş parmesan(parmesan yoksa eski tulum,mihaliç peniri,erzincan tulumu gibi sert ve kokulu bir peynir olabilir.)
40 gr. Çam Fıstığı
3 Fincan Zeytinyağı
5 Diş Sarımsak
Reyhanları yıkayıp kuruladıktan sonra blenderın ya da robotun içine atın.Üzerine parmesan peynirini, fıstıkları, sarımsağı ve 1,5 fincan zeytinyağını ilave ederek iyice parçalayın.Özellikle otlar parçalandıktan sonra kalan zeytinyağını göz kararıyla tuzu ve bir çay kaşığı kadar karabiberi elde ederek düz bir yeşil olan kadar karıştırmaya devam edin.Bu sos makarnanın üzerine direk dökülerek yada kremayla biraz daha seyrelterek kullanılabiliyor.Hatta ekmeklerin üzerinede sürülebilir krem peynirle falan.Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder