ANNEMİN ŞAMBALİ TARİFİ





Bizim evde yıllardır bayram bir telaş içinde geçer.Bayram tatlıları tuzluları derken annem birkaç günü mutfakta geçiririr.Bayram değil seyran değil nereden çıktı demeyin malum üç aylar girdi ramazan yakındır.Ben şimdiden tatlı tariflerine başlayalım.
Şambalinin benim için yeri farklıdır.Çocukluğumun bir kısmı köyde geçti ve köyde okulun bahçesinde şambali satan Dilber teyzeyi (kendisi arkadaşımızın anneannesi olurdu) dört gözle beklerdik.Ruhu şad olsun. Dilber teyze, yaptığı şambalileri okulda satardı.Ama tatlının tarifi pek gizliydi ,nesillerden beri ailelerine aitmiş, kimselere vermezlerdi .
Ben size annemin şambali tarifini vereyim:
Malzemeleri
1 bardak un
1 bardak irmik
1 bardak şeker
½ bardak süt
½   bardak yoğurt
Şerbeti için:
3 ½ bardak şeker
2 ½ bardak su
 Yapılışı
Bütün malzemeyi karıştırıp sulu bir hamur elde ediyorsunuz.Ardından tatlıyı yapacağınız tepsiyi ıslatıp suyunu iyice süzün.Hamuru içine döküp tepsiyi sallayarak yayın.Hamur düzeldikten sonra üzerine sırayla fıstık dizin.
Su ve şekeri bir tencere de kaynatın(çok az kaynayacak hani bizim dilimizde bir iki tıkırdasın yeter )
İşte klasik tatlı püf noktası .Bu tatlı da kek soğuk şerbet sıcak olacak …
Afiyet olsun
                 

maikedi

İzmirli... Atatürkçü.... Kafası hep karışık... Bunlargillerden... Anarşit... Akdenizli olmaktan gurur duyuyor .... Akdenizli olmak hayata karşı bir duruştur sanırım. Akdenizli olmak ; kanının deli akmasıdır, bağıra çağıra konuşmaktır, kalabalık aile sofralarıdır, kapı gıcırtısına oynamaktır, şarkılara ayakla ritm tutmaktır, zeytindir,zeytinyağıdır, teninin güneş yanığı rengini yıl boyu korumasıdır, güzel kızlardır, yakışıklı erkeklerdir, damak zevkidir, daha ötesi hayat zevkidir... Yani Akdenizli olmak bir ülkenin ötesinde bir iç denizin çevresinde yaşayan tüm insanların o deniz gibi rengarenk,kah huzurlu,kah deli dolu olmasıdır.Bir ülkeye değil bir denize kendini ait hissetmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate